Отговорности

Колкото и да обичам да мисля друго, аз съм създател на съдържание. Това, което искам да кажа, е че създавам съдържание и това съдържание в един момент се публикува в интернет, за да може всеки да го консумира. В резултат на това вярвам — и може би греша — че имам някаква отговорност към теб, “потребителя на съдържание”.

Би ми било лесно да кажа, “ами, ако не искате да четете това съдържание, прочетете нещо друго”. И би било донякъде вярно. Никой не те принуждава да четеш нещо. Но в същото време си мисля, че ние — независимо от това, имам предвид както създатели, така и потребители на съдържание — носим споделена отговорност. Всички ние трябва да се стремим да създаваме и консумираме достойно съдържание.

Сега, дефинирането на това какво е достойно съдържание може да бъде сложно, но ще се опитам го дам. И не претендирам, че съм дори в позицията да бъда съдия на това, което трябва да се счита за достойно съдържание. Но всички можем да се съгласим, без да сочим с пръсти, че една голяма част от съдържанието в мрежата е чист боклук. И това е нашата вина.

Причините, поради които повечето съдържание е боклук са защото, за съжаление, настоящите финансови стимули са настроени по перверзен начин и ти биваш възнаграждавани за грешното нещо. Като блогър получаваш награда, ако генерираш трафик и то защото всъщност не можем да проследим нищо друго. Наистина не можем да проследим реалното въздействие на думите върху живота на хората. Това за щастие не е опция. Затова се спряхме на модел, който възнаграждава хората, които привличат вниманието.

И това има ужасен ефект не само върху теб, потребителят на съдържание, защото става все по-трудно да се намери качествено съдържание, но и върху нас, създателите, защото може да ни хване в капана на рециклиране на съдържание, което “работи” отново, и отново, и отново и отново.

Така че, ако сте създател на съдържание и сте писали добро съдържание в миналото и нямате какво друго да кажете по темата, просто млъкнете.

Или още по-добре, използвайте платформата си, за да насочите хората към друго страхотно съдържание. Защото по този начин подобряваме ситуацията и откриваме повече полезни материали.