Свръхвдъхновение

Възможно ли е да съществува такова нещо като твърде много вдъхновение? Да видиш някой да прави нещо невероятно може да бъде вдъхновяващо. Изкачване на планини, сърфиране в огромни вълни, измисляне на пробиви във физиката или намиране на нови лекове за болести. Вдъхновението изобилства в мрежата.

Въпреки това, започвам да подозирам, че това е нож с две остриета. Вероятно е твърде лесно да се вдъхновите и да се натъкнете на уникални хора, които правят превъзходни неща.

Ако се върнем назад, може би 30 или 40 години, повечето от взаимодействията са се случвали сред подобни човешки същества. Хората биха се занимавали предимно с живота си, правейки “нормални неща”. И сред тях имаше специални хора, които вероятно правеха нещо невероятно, но мнозинството не беше изложено на това ежедневно.

Ако искахте да се вдъхновите, трябваше активно да търсите. Трябваше да си купите книга или да присъствате на събитие или беседа. Или дори да гледате от време на време документален филм.

Но днес вдъхновението е навсякъде. Хората споделят своите постижения всеки ден в мрежата. Истории, туитове, влогове, статии, подкасти. Вие го наречете. Те са навсякъде.

И те винаги са пред лицето ти. И смятам — и може би не само аз — че това започва да има обратен ефект. Някои ще се вдъхновят, разбира се. Но мисля, че мнозинството подсъзнателно изпада в депресия в резултат от това. Защото това е ежедневно напомняне, че може да правите нещо невероятно в живота си, но вероятно не сте го сторили.

Ако четете това и мислите като мен, вие сте просто средностатистически човек, който преминава през живота, с всички възходи и падения, радости и борби, което е страхотно. Продължавайте така.