Алчността съсипва мрежата

Четох статия преди няколко часа и в първите 30 реда авторът успя да ми напомни, че да, той управлява програма за членство, че да, програмата е страхотна и трябва да се абонирам за нея и че да, има и бюлетин, който също е страхотен и аз също трябва да се абонирам за него.

Това се случва с всеки отделен пост. Не ме разбирайте погрешно. Знам защо се случва това, знам защо хората правят това. Управлявал съм странични проекти от години и съм помагал на приятели да управляват своите странични проекти почти толкова дълго. Страничните проекти са предимно продукт на любов и изкарването на хляб от тях е изключително предизвикателство.

И нямам нищо против хората, които си осигуряват парични средства от странични проекти. Мисля че е страхотно, че живеем във време, когато това е възможно. Но също така мисля, че това бавно убива повечето от страхотното съдържание в мрежата. Щом някой намери ниша, която “работи”, той спира да проучва и започва да рови възможно най-дълбоко в това едно единствено нещо, което работи. И под работа имам предвид, че печели пари. Но правенето на пари не е същото като създаването на добро съдържание.

Изглежда, че обратното е вярно по-често, отколкото не. Страхотното съдържание обикновено живее в странни кътчета на мрежата, вижда се само от няколко души годишно, създадено, защото някой е запален по нещо. Това няма да генерира пари, няма да направи някой известен. И това е добре.

Мисля, че в днешно време твърде много хора подхождат към мрежата с финансово мислене. За да създадете нещо, което в крайна сметка ще генерира пари. И това е просто тъжно.